Szolidaritási tüntetés / Solidarity demonstration with Polish LGBTQ community Szervező: Teektura, Budapest Pride, Amnesty International Magyarország 2020. 08. 11. 17:00, Budapest 1062, Bajza utca 17.   Google Naptár

Augusztus 8-án óriási LMBTQ tüntetés volt Varsóban. Sokan a lengyel Stonewallként emlegetik az elmúlt két napban kibontakozó eseményeket. Két hónap előzetes börtönbüntetést kapott Margot Szutowicz, a szólásszabadságát szabadon gyakorló lengyel LMBTQ aktivista, és további 47 aktivistát vittek el a rendőrök, akik élőlánccal próbálták meg megakadályozni a jogszerűtlen letartóztatást. Több száz LMBTQ ember gyűlt össze Lengyelország egyik legnagyobb LMBTQ szervezetének, a KPH-nak (Kampania Przeciw Homofobii, Kampány a Homofóbia Ellen) irodája előtt, akiknek órákig sikerült feltartóztatniuk a rendőröket, akik végül megbilincselve, hátracsavart kézzel egy jelöletlen rendőrautóba tuszkolták Margot. A helyszínen a rendőrség több alkalommal is szükségszerűtlen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben, sőt, volt, hogy random módon szedtek ki embereket a tömegből, és ráncigálva, hátracsavart kézzel egy rendőrautóba tuszkolták őket, vagy éppen a földre nyomták őket, ami során több résztvevő is megsérült. Úgy tudjuk, legalább 48-50 főt vitt el a rendőrség. Videón az, ahogy az élőlánc egyik földön ülő résztvevőjét kiszedték a rendőrök, megbilincselték, és erőszakosan rángatva egy rendőrautóhoz vitték, úgy, hogy még a cipőjét is elvesztette: https://www.facebook.com/watch/?v=1527237697436743

Margo a Stop Bzdurom (Elég a hülyeségből) LMBTQ szervezet aktivistája, aki pár nappal ezelőtt egy-egy fotó erejéig rózsaszín maszkot és szivárványzászlót rakott több köztéri szoborra. Az akcióval Andrzej Duda erőszakos homofób kampánya ellen tiltakoztak, aki az LMBTQ közösség elleni gátlástalan uszítással és bűnbakképzéssel nyerte meg a lengyel választásokat. A rendőrség “vallásgyalázásra” hivatkozva tartóztatta le a szólásszabadságágát szabadon gyakorló aktivistát.

Az eseményekre reagálva 9-én egy még nagyobb LMBTQ tüntetés volt Varsóban, ahol a rendőri erőszak és a szólásszabadság korlátozása ellen tüntettek. A lengyel választási kampány keretében Andrzej Duda az LMBTQ elleni gyűlöletpropagandára épített, ahol olyan (a magyar kormánypárttól sem idegen) szándékos összemosásra és bűnbakképzésre épített, mint az LMBTQ emberek lepedofilozása és a kereszténység, illetve a családi értékek és az LMBTQ emberek ellentétként való feltüntetése. Az LMBTQ emberekkel szembeni dehumanizáló és gyűlöletbeszéddel operáló kampány lényege az volt, hogy az LMBTQ emberek alapvető jogait és biztonságát jelentő kérdéseket “LMBTQ ideológiaként” tematizálták, mintha ezek a kérdések nem érintenék százezrek emberi méltóságát és alapvető biztonságát. A kampány során több, mint 100 város nyilvánította magát LMBT-mentes városnak, aminek következtében ezek a városok Európai Uniós források megvonására számíthatnak.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa már felszólította a lengyel hatóságokat Margo azonnali szabadlábra bocsátására, és Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere is kiállt a tüntetők mellett.

Szolidárisak vagyunk a lengyel sorstársainkkal, hiszen nekünk is egy hasonlóan homofób és transzfób rezsim elnyomása alatt kell képviselnünk az LMBTQ emberek érdekeit, és mindent megtenni az alapvető jogaik és biztonságuk érvényesüléséért.

Az Európai Uniónak most kell megmutatnia, mit jelent az Unió. Hogy az európai értékek valóban megvalósulnak-e, hogy képes-e a Európai Unió megvédeni a legkiszolgáltatottabb tagjait.

Arra kérjük az Európai Bizottságot és a Parlamentet, hogy tartsanak rendkívüli ülést a lengyel LMBTQ emberek ügyében, és tegyen meg mindent azért, hogy a lengyel LMBTQ politikai foglyokat azonnal elengedjék, és lépjen fel határozottan az LMBTQ ellen irányuló rendőri erőszak ellen Lengyelországban.

A demonstráció kedden 17 órakor kezdődik a Lengyel Nagykövetségének Bajza utcai bejárata előtt (1062 Budapest, Bajza utca 17).

https://www.facebook.com/events/s/szolidaritasi-tuntetes-solidar/4574177062600124/